Vypráví se, že jednoho léta přišel do Českého středohoří poutník jménem Fratel Tommaso - tichý mnich s kůží opálenou sluncem a očima, ve kterých se odrážel jih. Přišel z kraje, kde rajčata dozrávají v kamenných zahradách a kozí sýr se podává se sklenkou červeného vína.
Zastavil se pod vrchem Kletečná - místě, které mu připomnělo domov - slunce tu hladilo svahy stejně jako v Umbrii. Zahrádku si tam založil, kamení z lánů vynosil a kamenné valy postavil. Pár koz si přivedl a rajčata sušil na kameni jako dřív. Z jejich sladkosti a kozího mléka začal vyrábět sýr. který chutnal jako letní odpočinek mezi poutěmi.
Fratel Tommaso prý po letech znovu zmizel (toulavé boty nelze zastavit)- možná dál na sever, možná zpět do slunné Itálie. Ale jeho sýr zůstal a to je zásadní... dnes ho známe pod jménem Tomanina z Kletečné - jemný kozí sýr se sušenými rajčaty, nesoucí v sobě jak klid českého středohoří tak žár jižních sluncí,